Lena Lehmann

Hur tror du att framtidens arbetsplats ser ut?

Jag tror att våra barnbarn kommer säga till varandra ”Vet du, när min mormor var ung hade hon ett ställe hon gick till för att arbeta och någon som bestämde vad hon skulle göra!” Jag tror att framtidens arbetsplats kommer se helt annorlunda ut, vi kommer jobba mycket mer på olika ställen och tider. Vi kommer leda oss själva mer än nu. Vi kommer behöva bli bra på relationer och människoförståelse. I web- och AI världen kommer människor användas på annat sätt än idag.

 

Vilka är de största utmaningarna organisationer står inför?

Att vara tydlig i vad som förväntas av medarbetare och att kommunicera de mål som en skall jobba mot. De behöver också vara bra på människor och vad som får dem att prestera och gå ur sängen på morgonen. Samt att bli kunniga i förändringslära och psykologin kring förändring då hela samhället och arbetslivet präglas och styrs av en snabb förändringstakt. Förändring är det naturliga tillståndet som många människor inte accepterar. Organisationen måste förstå det. Den gränslöshet som arbetet innebär och kommer innebära är en utmaning som organisationen behöver ta tag i, samt rutiner kring kommunikation och att den största delen är digital. Det finns inga rutiner idag på de flesta håll för detta.

 

Vilka nya arbetssätt och vanor krävs hos medarbetare och ledare?

Målstyrda, individanpassade arbetssätt i projektform, och som sagt förändringsbenägenhet kommer vara central. Ju snabbare vi kan släppa och gå vidare, utan att missa backspegeln och erfarenheten, desto bättre. Vi kommer vara fyra generationer på arbetsplatsen något vi behöver vänja oss vid.

 

Hur skapar man en engagerad arbetsplats?

Arbetsglädje, tydlighet, rättvisa, nyfikenhet och mycket humor. En stark delaktighet från medarbetarna är också en viktig faktor. Att skapa känslan av att ”vi gör det här tillsammans”.

 

Hur ska man tänka kring medarbetarupplevelser i utvecklingen av kontor och arbetssätt?

Att alla individer är olika och har olika behov. De utför också sina uppgifter på olika ställen beroende på dagsform och personlighet så om upplevelsen skall bli god behöver framtidens kontor vara människovänliga. Healthy brain office! Vi behöver rusta organisation, människor och lagstiftning för att arbetet även bedrivs i hemmet, på tåget, tunnelbana och gymmets omklädningsrum m.m.

 

Varför kommer du till WorkSpace Sweden?

För att jag älskar att titta in i framtidskikaren och fundera på vad som är nästa generations arbetsplats. Jag brinner extra för vad det är som får människor att må bra och komma in i livsnjutarbranschen som alla är intresserade av. Jag vill gärna bidra till detta arbete med min kunskap och erfarenhet. Vi behöver en ökad förståelse för att människor inte är maskiner.

 

Vilka är dina förväntningar?

Att detta kommer bli kul, lärorikt och viktigt.

 

Nätverkade är en stor del av eventet. Vem eller vilka ser du fram emot att träffa?

Alla med framtidsglasögon i kombination med djup kunskap inom ämnet arbets- och människohälsa i kombination. Det hållbara livet helt enkelt. Jag vill lära mig mycket av de jag hinner lyssna till och själv bidra med det jag kan.